De krijgskunst Judo is een één van de populairste budosporten in Nederland. Wekelijks gaan vele judoka’s naar de ‘dojo’ om een lekker potje te stoeien en zich te bekwamen in de specifieke judotechnieken. Dat judo zo populair is heeft de sport mede te danken aan het feit, dat het de meest sportieve manier van ‘vechten’ is. Judoka’s proberen elkaar met een judoworp op de mat te werpen of hun tegenstander onder controle te krijgen. Een goede judoka gebruikt de kracht van zijn tegenstander  om deze te overmeesteren.

 

 

 

Judo werd door Jigoro Kano (1860-1932) ontwikkeld vanuit de traditionele Japanse krijgskunst Ju Jutsu. Voor de pedagoog Kano was judo niet zomaar een sport, hij beschouwde het vooral als een opvoedkundige methode. Judo is goed voor je motoriek, vergroot je zelfvertrouwen en leert je positief omgaan met agressie. Judo is bovendien beschaafd, zonder je tegenstander te blesseren, kun je voluit gaan om hem of haar te overmeesteren. Je moet natuurlijk wel tegen een stootje kunnen, want zoals één van de belangrijkste uitspraken van Jigoro Kano luidt: “Judo kun je alleen maar leren door het te doen.”

 

 

 

Stoeien en Judo is goed

 

 

 

Om het bewegen: Je beweegt erg veel en op verschillende manieren; je duwt, trekt, tilt, draagt, rolt, balanceert, enzovoort.

 

 Soms ga je daardoor zelfs ook andere spelletjes leuk(er) vinden.

 

 

 

Voor je lichaam:  Omdat je zoveel verschillende dingen moet doen, leer je goed hoe je;

 

  • Je lichaam het best kan gebruiken om zo sterk mogelijk te zijn (kracht)
  • Zo stevig mogelijk kan blijven staan (balans)
  • Met je armen, benen en hoofd op hetzelfde moment verschillende dingen kunt doen (coördinatie)
  • Je conditie kunt bijhouden of verbeteren (uithoudingsvermogen)

 

 

 

Vooral in de tijd dat je groeit: Je speelt MET elkaar, NIET TEGEN elkaar. Je leert samen te ontdekken hoe je iemand het best uit evenwicht kunt brengen. Je leert samen hoe je zelf het best in evenwicht kunt blijven of wat je moet doen als je (bijna) valt. Je leert dat je na een val zelf weer kunt opstaan (zelfvertrouwen). Je leert dat het leuk is met IEDEREEN te oefenen: lang, klein, dik of dun. Goede spelregels helpen RUZIE te voorkomen. Bij Judo zijn die spelregels heel duidelijk. Zelfs kinderen die stoeien in het begin eng vinden, vinden Judo daarom VEILIG en FIJN. Judo helpt je ook om gemakkelijker vriendjes en vriendinnetjes te maken, omdat je moet leren om elkaar te vertrouwen en rekening met elkaar te houden.